Това съобщи на пресконференция доц. Милена Стефанова - заместник-ректор на СУ по учебната дейност, предаде БТА.

Снощи стана ясно, че Академичният съвет е решил да предложи увеличаване на таксите с 8% от следващата академична година за студентите от всички курсове от всички професионални направления, както и на докторантите.
С предложеното увеличение с 8% най-ниската годишна такса в СУ ще бъде увеличена с 20 лева годишно, а най-високата такса - с 37,50 лева на семестър, или със 75 лева годишно, обясни доц. Стефанова.

По думите й увеличението на таксите се налага заради намалената вече три години издръжка на обучението във висшите училища, "довела до силно стесняване на възможностите на университетите и на СУ да инвестират в развитие и да направят образованието по-качествено и по-модерно".
Освен това в СУ таксите не са повишавани от 2008 г., но постоянно у нас животът поскъпва, повишават се цените на електроенергията и на горивата, коментира заместник-ректорът. 

По думите й с предвижданото увеличение би могло да се осигурят до 350 000 лева допълнителни приходи. С тези средства няма да може да се повишат нито заплатите на преподавателите, нито на администрацията, а ще може да се ремонтират само три-четири аудитории в централния корпус на Ректората, ще може да се помогне и за изплащането на таксите за парно отопление, ток или вода в сградите на СУ, обясни доц. Стефанова.

Исканото увеличение на таксите отговаря на процента на повишение на минималната работна заплата в страната, обясни още доц. Стефанова. По думите й това решение не е било взето лесно, но "се налага заради съкратената издръжка и заради липсата на капиталова субсидия, с която да може да се поддържа материалната база".

Попитана какво ще стане, ако студентите протестират, тя отговори, че ръководството на СУ ще разговаря с тях, но "иска да се говори със спокоен, академичен тон и да се изслушват аргументите".

"Нека има протести, но по същия начин студентите трябваше да протестират, когато правителството ни съкрати наполовина капиталовите средства, които ни помагаха да ремонтираме аудиториите. Тогава студентите не протестираха, защото тези средства бяха добавени към студентските стипендии", коментира по-рано по БНР проф. Иван Илчев.

План-приемът на СУ


В кандидатстудентската кампания за прием през учебната 2013/2014 година само в 8 специалности от общо 102 СУ няма да признава оценките на кандидатите от държавните зрелостни изпити, съобщи още зам.-ректорът по учебната дейност на СУ.
Специалностите, за които кандидатите задължително ще трябва да държат приемни изпити, са "Право", "Медицина", "Фармация", "Балканистика", "Археология", "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване".
През миналата година към тези специалности, приемащи само с изпит, беше и "Славянска филология".

Кандидатстудентската кампания ще е в две изпитни сесии, като първата от тях ще започне на 17 март с писмен изпит по журналистика, а втората сесия - от 1 юни. Тогава ще има изпити по история на България, по физика и по италиански език.

От СУ обясниха, че изтеглят напред двете изпитни сесии заради Великден и заради парламентарните избори.

За първата кандидатстудентска сесия заявления за явяване на изпити ще се подават от 18 февруари до 8 март, а за втората - до 23 май. Таксата за участие в изпит е 30 лева и ще може да се плати в касите на Ректората или по банков път.

В СУ ще има нова бакалавърска специалност, наречена "Южна, Източна и Югоизточна Азия". Приемът за нея е с английски език.

Друга новост в СУ е, че специалността "Немска филология" вече ще предлага и избираем модул по скандинавски езици. Приемът е за нея е с немски език. 

От СУ съобщиха, че изпитът по география ще е с нов формат - с тест от 100 въпроса от затворен тип. От ръководството обясниха, че сега факултетите подготвят план-приема на първокурсниците. Очаква се техният брой да е като миналогодишния или около 5100 души да бъдат приети в СУ за редовно и задочно обучение, и за магистратура за учебната 2013/2014 година.